Olivový olej a delikatesy

Olivové oleje značky Oliviers&Co přišly na svět díky skupině fotografů, cestujících za krajinami, lidmi a zážitky po olivových hájích Středomoří. Chutě olejů, které přitom objevili, jim svou různorodostí připomněly svět vína – a odtud byl už jen krůček k výběru těch nejlepších olejů, nazývaných „Grands Crus“ podobně jako nejkvalitnější vína.

Stejně jako víno, každý olej je jiný v závislosti na místě původu, použité odrůdě (nebo odrůdách) oliv a péči pěstitelů. Stejně jako víno, každý olej se svou chutí a texturou hodí na jiné použití. Cílem Oliviers&Co je tuto diverzitu v maximální možné míře zachovat – proto nemísí dohromady oleje z různých míst. Právě naopak, každý rok vrchní ochutnávač Eric Verdier degustuje stovky olejů z celého Středomoří, aby nakonec vybral jen pár desítek nejkvalitnějších producentů a jejich nejvydařenějších šarží, někdy o objemu pouhých 600 litrů. Jsou to extrapanenské olivové oleje pocházející jen z vymezených hájů a ručně sklizených oliv v optimální ne-zralosti (nezralé olivy mají nižší výlisnost, zato však vyšší počet aromatických látek a tudíž výsledný olej pak intenzivnější, komplexnější aroma), pečlivě vytříděných a lisovaných výhradně mechanicky při nízké teplotě. Jen takový olej se může dostat na váš stůl v tmavé skleněné láhvi s korkovou zátkou a designově čistou etiketou O&CO.

Oliviers&Co. spojuje své francouzské kořeny se středomořskou ambicí, a to jak v sortimentu olejů, tak delikates. Klasickou olivovou tapenádu či ratatouille z provensálské zeleniny v biokvalitě doplňují originální recepty vytvořené ve spolupráci s michelinskými šéfkuchaři restaurací ve Středomoří, včetně například slavného Alaina Passarda z 3* Michelin pařížské Arpege – třeba tapenáda z tuňáka, oliv a artyčoků nebo luxusní verze klasického pesta s kešu oříšky.

© 2007-2017 Le Bourgin